Energispartips

Energitips från Riksbyggen[29594]

15 tips hur du minskar din energianvändning hemma

Det finns många små saker du kan göra hemma för att minska energianvändningen och spara både el och pengar. Här ger vi dig tips på 15 saker du kan göra.

 

 1. Se över ditt elavtal

Se över ditt elavtal. Välj el från förnybara källor som till exempel el från vind, sol och vatten eller Bra Miljövalmärkt el.

 

 1. Diska i maskin

Diska i maskin istället för att diska för hand. En modern diskmaskin förbrukar 10-20 liter vatten per disk jämfört med cirka 100 liter om du diskar för hand. Men fyll alltid diskmaskinen innan du sätter igång den. Och använd gärna sparprogram.

 

 1. Dra ur sladdar

Datorer, tv, laddare, skrivare, högtalare – de flesta moderna apparater drar ström även i stand-by-läge. Dra ur sladden när de inte används eller använd ett grenuttag med avstängningsknapp. Då kan du stänga av all elektronik med en knapptryckning, så drar de inte ström i onödan

 

 1. Håll elementen fria

Tänk på att inte täcka för dina element. Gardiner och stora möbler som står för nära eller skymmer elementen (radiatorerna) hindrar värmen från att spridas i rummet.

 

 1. Stäng av golvvärmen 

Kom ihåg att stänga av golvvärmen när den inte behövs. Och undvik att ha mattor eller möbler på golvet så att värmen kan röra sig fritt.

 

 1. Slå av handdukstorken

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Stäng av den när handdukarna är torra.

 

 1. Sänk inomhustemperaturen

Sänk din inomhustemperatur med en grad, det minskar energianvändningen med cirka fem procent.

 

 1. Använd lock på kastrullerna

Använd alltid lock på kastrullen när du lagar mat, så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.

 

 

 

 1. Ge kylen och frysen lite kärlek

Kyl och frys är störst energitjuvar i köket. Särskilt om de är mer än tio år gamla. Se till att de har täta dörrar och luckor så att kylan hålls inne. Byt gummilister om de går sönder. Se till att frysen frostas av regelbundet, det är också bra att dammsuga baksida av kyl och frys, det minskar både energiåtgång och brandrisk.

 

 1. Byt till LED och lågenergilampor

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs. Tänk på att halogenlampor drar mer ström än andra lampor.

 

 1. Använd bara spisfläkten när du lagar mat

En för effektiv fläkt kan dra ut uppvärmd inomhusluft som sänker inomhustemperaturen tillsammans med matoset. Bor du i bostadsrätt bör du kontrollera med din styrelse vilken typ av fläkt som är tillåten i din fastighet.

 

 1. Använd timers och sensorer

Mysbelysning är trevligt, men ha inte lampor tända hela tiden, det är onödigt. Använd sensorer eller timers där det behövs eller se till att släcka med strömbrytaren när du lämnar rummet.

 

 1. Tina mat i kylen

Tina fryst mat i kylskåpet så kommer kylan till användning. Dessutom är det mer hygieniskt än att tina rumstemperatur.

 

 1. Tvätta kallare

Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Om det är möjligt. Då kan du nästan halvera energianvändningen.

 

 1. Koka upp vatten i vattenkokare

Använd vattenkokare när du kokar vatten. Det går snabbt och spar energi. Det är smart att använda vattenkokaren till att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen i kastrullen på spisen.